събота, 26 март 2011 г.

Крем като карамел,но без карамел

    1 л прясно мляко
    8 бр. яйца
    1 с.л. течен подсладител или 1 ч.ч. захар
    есенция ванилия
С миксер се разбиват яйцата с подсладитела или захарта, прибавят се млякото и есенцията. Разбъркват се добре ,отново . Получената млечно-яйчна смес се излива в съд с диаметър приблизително 20 см. Пече се на водна баня в слаба фурна, без да завира водата, съответно и крема, до готовност (като се разбута ,да не се тресе).
                                                            Добър апетит!

четвъртък, 24 март 2011 г.

Панирано сирене с картофено пюре


Много обичам да панирам. Панирам често и няма начин да не се получи.До сега не бях пробвала панировка с картофено пюре,но ето че се получи:
Ето и примерна рецепта,примерна защото винаги количеството продукти са ми на око според количеството ,което искам да приготвя
300-400 г сирене
2 бр. яйца + щипка чесново брашно
400 г картофено пюре на прах
Трябва да се получи с гъстота като за кекс.

вторник, 22 март 2011 г.

Торта STAR WARS 1

Eто го и моя главен герой  Йода в тортата  STAR  WARS 1 :

Нещо не останах доволна,от цвета-искаше ми се да  е по-наситено тъмно синьо,но като започнах до добавям цвета и запомна да не ми харесва,явно синьото ми е друг нюанс,но се успокоявам,поне се получи свежичко.Много ми хареса репликата ,от тортата на Ивейн ,, И,нека силата бъде с теб "  и цвета си го представях като нейния,но...       Чудех се какво да и сложа на тази торта ,та да е малко по-веселка  и запълнена,не ми се искаше звездички ,звездички... Направих кораб и планетата ,,унищожител",за да го изненадам повече:






четвъртък, 17 март 2011 г.

Обръщение (самопризнание)

Ох,много ми е трудно как да започна,но вече започнах:
 Скъпи приятели,искам да ви се представя,казвам се Нели и не мога да продължавам с името Ваня. Започнах всичко от любопитство и да пробвам,но се оказа ,че срешнах всички вас .Толкова сърдечни,толкова чувствителни и мили. Просто трябваше да сложа някакво име за да продължа,а на мен толкова ми хареса,много ми е приятно и харесвам вички вас ,и всичко онова което правите.За досегашния си 32 г.  разбрах  за себе си две истини : Най-много мразя лъжата и мързела.Обичам да готвя и да се грижа за семейството си.
Благодаря ако сте изчели това обръщение отправено към всички вас.
Трябваше да го направя!
Вече се чувствам по-добре. Благодаря!
Искренно се надявам след всичко това,което написах да не оставя лоши впечатления! Мислех да изтрия този профил и да си направя нов, не искам да залича приятелството ,което създадох с вас.
 Моля ви напишете някакъв коментар,за да се почувствам по-спокойна,па макар и да е критичен!
По добре лошата истина ,от колкота добрата лъжа ,ако си решил да не замълчиш.
Дано да запазя своето малко местенце сред вас!

понеделник, 14 март 2011 г.

Малка розова тортичка

Тази торта е мъничка,направена от малката ми "сръчковка",нарекох я така защото е  на 5 годинки,а  е много сръчна , справи  се сама .Сама разточи и изряза блатовете.Ето и снимки от тортоправенето :


Тортата украсих аз.Блатовете са домашни от бисквитено тесто-страхотни са .Ще публикувам и тяхната рецепта,но по-късно,сега ето я и " розовата" тортичка:



Украсата направих много на бързо, нямах никаква представа какво ще правя,само трябваше да е розова,за да е в стила на "сръчковка"




неделя, 13 март 2011 г.

Пълнени печурки с шунка и бекон

 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
13-15 бр. средно големи печурки
100 гр. бекон
100гр. шунка
50 гр. кашкавал
Гъбите се измиват ,отстраняват се пънчетата,подреждат се в тава.Бекона и шунката се нарязват на много малки кубчета и с тях се пълнят гъбите.Отгоре се поставя по парче от кашкавала. Пече се в предварително загрята фурна .

петък, 11 март 2011 г.

Костенурка от картоф

По възможност се избира картоф от едната страна да е по-остър (главата на костенурката) и леко с нож се изрязва да се получи по-обла форма. Останалата част от картофа се нарязва като джоб на ивици през 2-3 мм ширина, полива се с олио, поръсва се със сол, чубрица, червен пипер и се пече в предварително загрята силна фурна около 30 минути. Докато се пече се отрязват листовете шунка, а краставичката се разделя на две части по дължина и по ширина, така че да се получат четирите крачета на костенурката. В зависимост на колко джоба сме прорязали в картофа и каква е ширината на картофа се разделят листовете шунка с нож на желаната ширина, така че облия край да гледа на горе и се слага в джобчетата на картофа, след като той се изпече и извади от фурната. Зърната черен пипер се забождат като очи, а парченцата краставички се напъхват като крачета.

сряда, 9 март 2011 г.

Кошнички от кашкавал

Ето и моите кошнички от кашкавал,за които се сетих от публикацията на .направата на един брой кошничка:


За направата на една кошничка са необходими около 100-150гр. твърд кашкавал.
На дъното на тава се поставя хартия за печене,върху нея се настъргва кашкавала под формата на кръг. Слага се във фурната и се запича на грил или горен реотан, докато кашкавала се стопи и покафенее. Изважда се и се оставя да поизстине, за да се стегне малко. С лопатка или с ръце се вдига и се полага върху предварително подсушено бурканче(малко от лютенеца). Не  се пипа повече за да не се разкъса. Оставя се да изстине съвсем и да се втърди. При направата на няколко кошнички на веднъж,кашкавала се настъргва на разтояние ,за да не се слепят .
Всяка кошничка се поставя в чиния и се пълни с ястието, топло или студено. .

неделя, 6 март 2011 г.

Намачкана висяща баница с майонеза

Здравейте!Искам да ви напиша тази рецепта за баница,защото тя много се харесва от моето семейство и от всички приятели и роднини,които са я опитвали.Често я приготвям по празници.Днес ще я направя за кумовете по повод българската традиция,,прошка"
Ето и необходимите продукти:
   1 пакет финни кори
   400 гр. сирене
за заливката:   200 г майонеза
   4 бр. яйца
   400 г кисело мляко
   2 с.л. брашно
   1 ч.л. сол
   щипка сода



Тук трябваше да има снимка със заливката,преди да се опече,но ....съм пропуснала момента,тя вече се пече.
Залива се със заливката и се пече. Още гореща ,щом се извади от фурната тавата се обръща и подпира върху три купички и така се остава да поизтине ,за около 15 мин.
                                     Eто и парченца от баницата:





петък, 4 март 2011 г.

Торта от бисквити с бананово-маслен крем

Това е много странна на пръв поглед рецепта,но уверявам ви ,много вкусна.
Нямах много време ,защото реших в последния момент да направя нещо сладичко,а трябваше да ходим на гости .В бързане и без никаква идея и подготовка трябваше да поокрася тортичката и се получи това:

 
Дано да им хареса!
Ще снимам и парченце,да добавя и снимка в разрез.
Ето и рецептата на странната,но вкусна тортичка:
1пакет бисквити ,,Закуска" се слепват с крем от следните продукти:
Вътрештоста на половин хляб се накисва в студена вода,отцежда се и към него се прибавят 250 гр. маргарин и 250гр. смлени орехи  , заедно с 200гр. захар и 1 пак. суха млечна бананова напитка.
Трябва да престои няколко часа в хладилник,до едно денонощие.
За декорацията ми се намираше малко захарно тесто,,марципан Варна" за изработка на цветенцата и  40гр. млечен шоколад  за изработка на листенцата.
Ето и поглед от горе:

сряда, 2 март 2011 г.

Солена палачинкова торта

Това е моята солена тортичка за заговезни ,която направих за кумовете ни миналата 2010 година ,ето и снимкта:


Тази година ще им направя пак по същата рецепта,защото много я харесаха на вкус,но декорацията ще е различна.Ще кача снимка на тортичката от тази година,сега описанието на рецептата:

  6 бр. палачинки
  200 г. колбас
за крема:
  150 г майонеза
  150 г сирене (настъргано)
  150 г заквасена сметана
за декорацията:
  1 бр. морков
  1/3 ч.ч. грах
  1 ч. л. сол
  3 бр. маслини (ситни, твърди)
  100 г топено сирене (твърдо)
  100 г твърд кашкавал 

Моркова и граха сварих в подсолена вода, докато омекнат за около10-15 минути. Оставих да се отцеждат  и  изстинат. Продуктите за крема  смесих и разбърках , за да се получи приблизително гладка смес. Колбаса  нарязах на ситни кубчета, разделих на приблизително две равни части. Всяка една палачинка се маже със соления крем и се налага следващата върху нея. Колбаса поръсих равномерно върху втората и четвъртата палачинка, когато вече е намазана със соления крем. Със соления крем се намазах и последната шеста палачинка.
Декориране:
 Настъргва се на ситно ренде кашкавала, така че да се разпредели равномерно по цялата торта и по стените й. Сварения морков  разрязах по дължина на две. Всяка половинка  нарязах на тънки филийки (полукръг) с дебелина 1-2 мм. От топеното сирене с малко остро ножче първо  оформих големите два цвята ,изрязах тънка лента с ширина около 1,5-2 см., така се изрязват общо четири - две по-дълги и две по-къси, после със същото въртеливо движение се изрязват и листенцата, с които се опасва цялата торта и цвета в центъра й. От една маслината с малко остро ножче се изрязват малките черни листенца, а другите се обелват, да се получи къдрава лентичка със ширина около 1 см.
Ето и снимка в разрез: