събота, 29 октомври 2011 г.

Печени пилешки дробчета със зеленчуци и месце , печена тиква с мед , орехи и млекце





продукти за дробчетата:
500 г пилешки дробчета
200 г пил филе на парченца
2-3 с.л. лютеница или доматено пюре
2-3 с.л.горчица
2-3 с.л. морков на кубчета
2-3 с.л. праз лук на ситно
2-3 с.л. патладжан на кубчета
2-3 бр гъби нарязани на едро
1 бр глава стар лук нарязан на едро
олио,сол,соев сос

За пилешките дробчета:
Всички изброени продукти слагам в тава ,доовкусявам на вкус със сол ,като внимавам да не стане солено-соевия сос също е солен.Печа в предварително загрята фурна на 250 градуса.Обръщам веднъж ,когато видимо са добре запечени дробчетата,за да не се раздробят. Пече се докато остане на мазнина. Времето за изпичане е около 40мин.


За тиквата: Тиквата обелвам ,нарязвам на малки парчета.Подреждам в тава с подходяща големина и заливам с прясно мляко ,без да преливам височината на тиквените парченца.Поръсвам с лъжица натопена в мед ,като гледам да покрия с мед всяко парченце.Печа в презварително загрята фурна на 250 градуса.Като се приполови нивото на млякото поръсвам със смлени орехи и допичам до желаната степен.
Да ви е сладко!

сряда, 26 октомври 2011 г.

Торта с барби картинка




Реших да експериментирам,бих ли могла да залепя картинка и какво ще се получи?
Естествено,имаше радост и аз отново останах доволна ,от тази си идея:)



Самия процес е много лесен,но естествено се оказа ,че си има малки тънкости,за които аз не подозирах.Мислех си ,че ще е като с обикновенна хартия,ама не-е-е :)
Добавям и подробности :
Завършва се тортата и задължително трябва да е покрита със сметана,като самото място където ще се лепи картинката се маже с конфитюр.Оказа се ,че има тънкост: Краищата хубаво ,трябва да се прелепнат към лепилото (конфитюра)защото се огъват на вън.Желателно и по-голяма част от картинката да се захване със сметана.Видимо се забелязват неравности,те се получиха от неравномерното количество конфитюр,макар и добре да го разбърках се получиха топчета,трябваше да го разтопя и да го охладя преди използване.
Надявам се обясненията ми да са последователни и логични :)

Желая на всички много радост и усмивки!
И за един по-добър завършек ,ще ви споделя
наградата от Ели - ellyganova :

вторник, 18 октомври 2011 г.

Една торта и една принцеса

Първо ,ви представям принцесата :


Тази принцеса направих без повод,като интерес и предизвикателство за мен самата.Оказа се ,повод на детска радост като я видя дъщеря ми,но това е друга тема.
Ох,доста грозновата се получи милата,но поне си харесвам дизайна на роклята :)




Следващия път ще ползвам техниката на Ели ,може да видите тук:
http://ellyganova.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

Тортичката ,се получи много вкусна,защото имаше много крем :)
Eстествено позавъртях и малка украса



Този път успях да запазя парченце и за вас. Заповядайте!
Ще предложа и рецепта,ако на някой му се е усладила много:)
Блатовете са готови,затова преминавам към
крема:
50 гр. крема сирене
100 гр. заквасена дметана
50 гр. меко масло
100 гр. цедено мляко и
всичко това подсладих на вкус със черешов конфитюр.

Да ви е сладко!

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Солени охлювчета и тортичка

Ще ви предложа рецептата по малко различен ,начин.Надявам се е ясно и обяснимо.
Ето и тортичката :


От вътре е с два ванилови и по средата един какаов блат . Трита блата са сиропирани с боровинково сладко ,допотсилено с есенция боровинка,която много финно допълва аромата на боровинки и лек алкохол,но не натрапчиво. Самите блатове са слепени със баварски, лек крем ,а цялата е двойно покрита с шоколадов айро крем в какаово зелен цвят.
Надявам се описах ,това което трябва да стимулира виртуалния вкус на парче от тази торта.

Хрупкави пилешки хапки с гарнитура ориз на фурна

Пилешкото филе варя предварително в подсулена вода ,нарязано на желаната големина,почти до готовност. Оставям да се отцеди и охлади в гевгир.
ПАНИРОВКАТА :
3 с.л. кисело мляко
щипка сода, щипка сол
1 бр. яйце
5-6 с.л. царевично
4-5тъмен соев сос
брашно тип 500- добавя се докато се постигне гъстота като за кекс

Ориза накисвам предварително в студена вода за около 30 мин. ,като преди да го оставя хубаво го изплаквом от нишестето. След около 30 мин. отцеждам в гевгир и оставям за няколко минути ,докато се загрее олиото ,повечко олио и започвам да го пържа. Пърже се в тиган с незалепващо покритие ,за предпочитане ,докато стане на решетка.Тогава вече се прибавя водата, примерно за 1ч. ориз - 2 ч. вода или бульон.. Разбърква се и се сваля от котлона. Към него добавих една малка тиквичка и един малък морков,машерка ,джоджен,чубрица , една орехова ядка -начупена на едро и половин листо дафинов лист. Разбърква се ,овкусява се със сол на вкус и се обръща в подходяща тава.Пече се в предварително загрята умерена фурна.

сряда, 12 октомври 2011 г.

От селски ,по-селски пилешки дробчета


Тези дробчета са наистина селски ,та по-селски приготвени. Просто дробчетата поставих в силно згорещено олио със сол ,за да не пръска много. Поставих между тях две глави лук разцепени на шест едри парчета и две червени сурови капии,на които им сцепих върха с нож на кръст и така оставих да си се пържат.Обърнах дробчетат веднъж ,след като се запържиха хубаво и ръснах смело соев сос. Така оставих докато се запържат хубаво дробчетата и от другата страна. По няко време се обръща и чушката,да се изпърже хубаво и тя. Много бързо и вкусно се получи.

неделя, 9 октомври 2011 г.

Броколи на фурна и руска салата


Рецептата е аналогична и с карфиоли

Използвах замразени броколи 450 гр. . Размразих го,поръсих със сол ,олио и галета. Запекох в предварително загрята фурна на 200гр. докато галетата попие водата и се поизсушат броколите. Подредих топено-пушено сирене ,нарязано на тънки колелца и върнах във фурната ,докато се доизпече броколите и запече топено-пушеното сирене. Изключително вкусно!

Ето я и моята руска салата:

Тази салата приготвям винаги на око. Картофите и морковите нарязвам на малки кубчета и варя в солена вода.Отцеждам в гевгир и така ги оставям да се охладят. По-късно към тях добавям кграх от консерва ,шунка и задължително 2 твърдо сварени яйца. Добавям сол на вкус и обърквам с мойонеза на вкус

вторник, 4 октомври 2011 г.

Любимото ми кашкавал пане и една бърза торта


Кашкавалчето панирах с :
1 ЯЙЦЕ, 2-3 с.л. КИСЕЛО МЛЯКО + щипка СОДА ,малко топла водичка ,сол, царевично и обикновенно брашно на око. Панировачната смес ,правя гъста като за кекс.


Десерта не ми е много угледен ,но пък затова много вкусен и бърз.
Естествено възползвах се да оттренирам правенето на розички - толкова са ми трудни!Навъртях ги без да оцветявам от,, марципан варна,,


Самата торта е от готови блатове ,леко сиропирани от сиропа на ягодов компот и слепени с:
200 гр. заквасена сметана + 200 гр. течен кафяв шоколад