неделя, 20 ноември 2011 г.

Торта за Меги

Тази торта направих за втория рожден ден на племеницата ми Меги.Лично аз много си я харесвам ,макар и да звучи нескромно.Желанието с което я направих и времето ,което отделих за нея ще предтавя в снимки:






Меги да си ми жива и здрава !Безгрижно детство и сбъднати мечти!
Дано всяка една снимка , донесе по една усмивка!

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Торта



Какво да кажа за тази тортичка,тя е много малка 8-10 парчета.
Направих я,с много голямо желение за моята кума.
Реших,че днес има имен ден,идеята ми беше да я изненадам.
Наистина я изненадах с тортата ,но с именния ден изненадах себе си- то просто няма днес такъв!
И в момента се смея ,да бях погледнала в календара,реших ,станах и спретнах тортата.
Подаръка си е подарък,той по всяко време носи радост и моята кума се зарадва.
Кате,много те обичам! Да си ми жива издрава!
Ти заслужаваш да ти правя торти с повод и без повод!
Следва една голяма фотосесия на същата ,торта .Така си я харесах,че като започнах да снимам направих хиляди снимки и не харесах нито една. После пък ,като седнах да избирам с коя снимка да я представя в блога-харесах всички.Ето няколко хилади:

Тези са направени сутринта-на разсветляване,смятах я за завършена


Така я показах на моята дъщеричка,тя още сънена ,сънена като я погледна и каза:
-Мамо,много е хубава ,ама нещо тук отгоре не ми харесва,иска още да я украсим!
Детето имаше право,но мен ме достраша да не се унеса и да не я претрупам,та се спрях.
Изпих сутришното си кафе ,заведох детето на градина и като се върнах веднага отворих хладилника и още щом я погледнах и аз прециних,че нещо още малко и липсва.Право беше детето.
Понаправих още малко цвеченца и се получи по-добре:




Блатовете са пандишпанени,леко сиропирани с подсладено прясно мляко.
Крема се получи доста приятен,сметанено-шоколов,разбит на ръка:
200 гр. заквасена сметна
200 мл. сладкарска течна сметана
100 гр. шоколад
есенция ром и ванилия-редовните:)
Така разбит на ръка се получи по-мек и мокър за да пропие в блатовете и да ги доомекоти.
С пожелания за много любими сладки моменти!

неделя, 13 ноември 2011 г.

Сладко и солено по приятелски рецепти

крамбъл с ябълки и мед , банани и ягодки


Тази страхотна вкусотия направих по рецепта от Роси(Еликсир).Естествено в процеса на приготовленията се сетих за едни ябълки,които така поизостанаха.Трябваше да им измисля нещо.И не съжелих,много приятно се получи!
За любители на подобни ароматни вкусотийки !
Аз използвах : ябълки,които настъргах, поръсих с мед и покрих с тестото (масло,бисквити ,смлени орехи и добавих есенция ром и ванилия за аромат).
Поднесох със сладолед ,банани ,киви и ягодка от компот.
Да ви е сладко!

Започнах с десерта ,но сладичкото ми е слабост и не можах да не му дам предимство.

Следващата рецепта е също така сполучлива и аз лично определям като много добра .
Кифлички с кашкавал




Тези Солени кифлички ,направих по рецепта Мария
Изключително приятно тесто от което тя е направила баница ,а аз направих кифлички с кашкавал.Рецептата за тестото спазих точно и не сгреших,а именно :
250 мл. хладка вода
20 г. мая
щипка сода бикарбонат
1 /2 ч. л. сол
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. оцет
30 г. краве масло
500 г. брашно

Тестото замесих от вечерта и оставих да втаса,прибрах в намазнен плик и оставих в хладилника до сутринта.Извадих от хладилника около 30 минути преди да започна да работя с него. Оформих различни по големина кифлички с кашкавал ,изпекох и резултата беше страхотен. Много приятно тесто.



Снимките ми не са така хубави както в повечето блогове,но за сметка на това вкичко ,което искам да покажа чрез тях е много вкусно и си заслужава да се опита.

неделя, 6 ноември 2011 г.

Награди и награда

Искам да споделя награди ,които получих през изминалата седмица .
Първата е от Роси:
Роси ,тези награди приемам с топлина и радост за приятелското отношение !

Следващата награда получих от Нина
Сега трябва да напиша няколко неща за себе си. Според някои са седем ,според други пет, ще видя сега до колко ще ги докарам аз.
1. По природа домошар.Обичам да се грижа за дома и семейството. Да прекарвам времето си с тях във вкъщи.
2.Обичам да готвя. Кухнята е любимата ми стая от дома.

3.Мразя лъжата- във всяка нейна форма.Предпочитам лошата истина пред добрата лъжа.
4.Знам колко много неща НЕзнам или колко малко неща знам :)
5.Вярвам и знам ,че има сила наречена Господ,аз предпочитам да наричам Любов!
6.Обичам да рисувам.Това добавих като качих картинката,която превърнах в
награда.
7.Седем ми е любимото число и това няма нищо общо с евреите.Просто съм решила ,че ми е
щастливо число.
Тези наградки оставям за себе си.

Ще предам награда ,картинка (както нарича Аелис),която нарисувах на моята малка сръчковка и
превърнах в награда :)

С голямо удоволстви връщам жеста си към Роси и Нинка
Ще добавя: traiana , Катето и Аелис

Бих искала да спомена още приятели,които не пропускам да навестявам ,разчитам на традицията предай наградата и тя ще достигне до всички!
Тук е мястото на :
8.Уважавам и ценя приятелството!

Хубава и усмихната седмица,приятели!

петък, 4 ноември 2011 г.

Приятна зимна салатка и Шоколадови топчета

рецепта:
Настърган морков ,тънко нарязано прясно зеле объркани със: майонеза ,кисело мляко висок процент ,сол и чесново брашно.Приятния вкус се завършва с настърган кашкавал и той объркан заедно с всички останали продукти.


Опитайте,заслужава си !



ШОКОЛАДОВИТЕ ТОПЧЕТА:


За тези шоколадови топчета нямам точна рецепта. Всичко е на око и търсене на вкуса ,който си представях да постигна.
Ето и приблизителна рецепта :
1 пакетче бисквити,,еверест с масло,, натроших на прах и към тях прибавих около 2 с.л. меко масло и 3-4 лъжици течен шоколад,,финети,,
Щях да пропусна:добавих и по 2-3 капки от лимонена,ванилова и ром есенция.

Трябва да се получи меко тесто.Прибира се в хладилник да стегне . От стегналото тесто се правят топчета,които се овалват в смлени орехи и се дооформят. Желателно е да постоят няколко часа в хладилника -стават по-вкусни.
Изядоха се в миг!
Това беше първата доза.Още на другия ден забърках нови ,но с малко допълнение с цел да увелича количеството.Имах останки от ванилов блат за торта ,натроших и намачках с маслото докато се получи меко тесто.Тогава добавих натрошените бисквите ,течен шоколад и есенциите.Процедурата по на там е същата.
И тези се получиха невероятно вкусни.
Кремчето ,което виждате е масло ,мед и орехи.Но то по никакъв начин не променя вкуса.