събота, 31 март 2012 г.

Бамя с картофи на фурна

Ето и списък с продуктите:
4-5 картофа
3-4 глави стар лук
200 грама бамя -намерих замръзена
1-2 доматен сос или домат,лъжица червен пипер
чесън скилидки
магданоз
олио- в повечко
сол
чаша ,две вода
Изпекох до мазнина. Много вкусно ни беше!

Яйца на очи със специален млечен сос



Ето и рецептата:
яйца
олио за пържене
1-2 с.л. масло
червен пипер
за млечния сос:
200 кисело мляко
200 заквасена сметана
чесън на вкус
сол на вкус

сряда, 28 март 2012 г.

Торта с единичка :) и едно голямо ЗДРАВЕЙТЕ ,ОТНОВО!

Отдавна чаках възможноста да направя торта за първи рожден ден.И аз като Ели се влюбих в тази единица-от фондан.


Няколко снимки по-от близо :



София , бъди жива и здрава и нака касмета те следва!
Следващата торта е за нейния батко,който ще навърши пет годинки ,след няколко дни :)

неделя, 4 март 2012 г.

Ориз с яйца ,почти като китайски



Много сполучливо ми се получи този път и ориза ,и яйцата.
До сега яйцата не успявах да направя и на половина от този им вид.
Начин на приготвяне:
Ориза се измива на течаща студена вода.
На котлона се слага подсолена вода да заври. Водата трябва да е достатъчно много за да си ври ориза спокойно.Добавя се ориза във врящата подсолена вода и се вари до омекване. Прецежда се с гевгир и се измива отново на течаща студена вода.Оставя се да се отцеди.
През това време се загрява олио в тиган с незалепващо покритие ,запържват се зеленчуците.Аз използвах сушени зеленчуци на ПИКАНТИНА,които добавих направо към ориза и пропуснах тази стъпка.
Идва ред на яйцето:
Предварително хубаво се разбива едно яйце със сол.Взема се с дървена лъжица и се изсипва на конец от лъжичката във силно сгорещеното олио.С дървена лопатка се подбутва за да се изпържи.Така се изпържва цялото яйце.Ако се получат по-големи парченца от яйцето,може да се нарежат с нож на по-малки.
Изваждат се яйцата с решетъчна лъжица.В същата мазнина се добавя ориза и се запържва за няколко минути при непрекъснато ,но умерено бъркане да му излезе водата.Добавя се към яйцата и зеленчуците .Разбърква се за равномерно разпределяне на зеленчуците и яйцата.

Днес нали е неделя ,спретнах и една питка с яйца и сирене:
Рецептата и начина на приготвяне на питката може да видите тук.
Днес ще завърша без торта.
Да ви е сладко и хубава нова седмица ,приятели!

събота, 3 март 2012 г.

Питка със сирене и меродии ,и не само :) и рожден ден!

От няколко седмици се каня да ви представя питка,коята се получи страшно ароматна мека и вкусна.

Вече няколко пъти писах ,че правя тестото и с прясно и с кисело мляко,с мая и сода и много съм доволна .Резултата е сигурен успех.
Ето и рецептата за тестото ,на тази питка :
2 бр. яйца
1 ч.ч кисело мляко + 1к.л. сода
1 ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1к.л. захар

3-4 с.л. олио(обикновенно го добавям на око),да не е много ,но не и малко ,1-2с.л. са малко
брашно 700 ГР.-пресято ,
в 300-400 гр от. брашното се разбърква сухата мая.Ако маята е за 1кг.,половината,ако е за 500гр.-цялата.. Питката отначало се замесва с брашното към ,което е добавена маята,а после се доомесва с останалото пресято брашно ,до получаване на меко тесто.
Тестото разделям на няколко топки,без значение от големината ,3-4 бр.Всяка топка разтилам върху намазнена повърхност,с обилно намазнени ръце до дебелина 5 мм. като гледам да има правоъгълна форма.
Поръсвам всяка кора с: червен пипер,ронена чубрица,шарена сол и сирене.
Навивам на руло и нарязвам на парченца ,като гледам да го разрежа на толкова парчета ,че всяко да е с ширина около 3-4 см.
Подреждам в намазнена тава ,като пънчета едно до друго и оставям във фурната на 50 градуса, след 30 мин увелечавам температурата на 70 градуса,
след 30-40 минути (когато се надигнала достатъчно ,почти двойно)увелечавам тем. на 100 градуса,
Не бързам да се запича ,ако започне да розовее покривам с алуминиево фолио.
Питката продължава да се надига,да расте на горе,но трябва и да се изпече,затова най много държа на 100-120 градуса и така 30-40 минути,след което увеличавам на 150 градуса ,с фолио.
така 10-20 минути и увуличавам на 180 градуса,за около 15 мин.Отстранявам фолиото.
Изпичането продължава ,сега се намалят градусите малка по малко от 180,на 150,на 120,до 100 като не се изпуска от очи с цел да и направим хубав запечен вид и да не го прешпорваме.
Топла питката ,веднага напръсквам със студена вода,покривам с фолиото и кърпа.След 15-20 мин развивам питката,за 5 мин .

Дано ,не ви изглежда много сложно,но се постарах да опиша подробно процеса на изпичане,защото според мен ,той е много важен.
Отдавна чакат реда си :
ПУХКАВИ САНДВИЧИ
За тези сандвичи правя нещо като заливка.Смесват се и се разбъркват,заедно:
3 бр яйца, 2-3 с.л. масло или маргарин,2-3 с.л. кисело мляко,малко настърган на ситно кашкавал, 1ч.л. брашно до две лъжички и сол.
Трябва да не е течаща,аз уплатнявам сместа с настърган кашкавал,но ако няма те става и с малко добавяне на настъргано сирене.
С тази заливка хубаво заливам филиите, по 2 с.л. от сместа .Подреждам шунка ,нарязана на кубчета(колбас) и тогава поръсвам с настърган кашкавал в повечко.Запичам на грила.

Ще завърша с торта.Естествено,то при мен без торта не става :)



Тази торта направих за моя добра приятелка,много добра приятелка,сърдечна приятелка.
От тези приятели ,с които си пасваш от първата минута и сякаш дълго време сте се познавали ,даже може да си говориш с поглед-от първия поглед,да усещаш от очичките на човека ,всичко унова,което остава между думите и тези неща ,за които няма точна дума.
Приятелството ни е ново,като се замисля и не чак толкова ново ,почти две годишно.
Преди 1 година започнах да се вълнувам от декорирането на торти. Февруари,преди година направих първите си торти за рожденния ден на моята дъщеря.Тогава започнах да споделям с нея как съм умувала ,какво съм правила,като си нямам никакви форми,пошове ,накрайници ,за да направя всяка една торта,а колко много ми харесва въпреки трудностите.Имах само един шприц,който не е много качествен.
Тортити ако желаете може да видите тук
и тук
Разказвах и как като съм се ровила из нета съм виждала какви какви неща има и какво правят с тях. Та така,така ..... за рожденния ми ден се видяхме на по кафе .Такава изненада ми беше спретнала -подарък.Докато плащам сметката ми го напъхала в торбата ми.Та тя ми подари първия и единствен пош,който имам с три накрайника(две цветя и едно листо),съединител за нокрайник и комплект за оформяне на пеперуди и буболечки.
Толкова много се радвах,даже подскочих,не можех да повярвам ,че са си мои и ги държа в ръцете си,а не ги гледам на монитора.
Трябваше да и направя торта.Тя ме търпя цяла година с моите торти и тортоправеници,и накрая без торта-няма как?
Затова пазех тази торта ,за да ви я покажа и да отбележа първия рожден ден на блога.

четвъртък, 1 март 2012 г.

Бабината приказка

Бабината приказка
Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име — Сечко. Само че единият наричали малък, а другия — голям Сечко.От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, зер топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.— Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде — думал й свекърът, стар стария.Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.— Кърпикожусите цъфтят сега, снахо — топло й напомнил старецът. — Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!— Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи — казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.Така останал обичаят да се правят мартеници, за да е радостна "баба Марта" и да носи само добрини на хората.