Ето и любимата ми универсална, чудна рецепта за тесто:
1 ч.ч. пр.мляко + кубче прясна мая
1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар
2 ч.ч. кис. мляко + 1 ч.л. сода
1 ч.л. сода
брашно за меко тесто – между 700-900 гр.
Стова тесто правя пици,мекици,питки ... , баници. Много е сигурно,поне за мен.
За плънката използвах : 4 яйца и около 500 гр. сирене
За тази питка разделих тестото на две и с намазнени ръце разтлах всяка на правоъгълна кора и обилно изсипах от сиренето и яйцата.Навих на руло и нарязах на парчета със височина около 3 см.
Подредих изправени в тава ,предварително намазана с олио и оставих да втаса във фурната на 50 градуса.После започнах да увеличавам постепенно градусите на 70,100,120,150,180. Така като започне да се зачервява намалях градусите в обратната последователност,за да се изпече хубаво и така продължава да се надига,още и още.
Извадих от фурната ,намазах с масло,покрих с кърпа.
Ако ви остане от плънката ,просто го изсипете отгоре :)
НЕЛИ, питката ти е страхотна ,пухкава и добре изпечена.
ОтговорИзтриванеАз на пити със сирене им казвам тутманици ,защото питите си са чисти а тутманиците са със сиренце.:)
Та за мен това си е прекрасен тутманик..поздравления за майсторлъка.
Прегръдки и хубав ден!
zi4e,за мен твоя коментар е чест!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!Хубав ден и на теб:)
Нелка,разкошна и много пухена е станала!Уважавам пухкавите питки ,вкуса им е страхотен,а твоята с тази богата плънка е просто перфектна!Дай ми една такава питка и айрян и друго не искам!
ОтговорИзтриванеА защо в тесто с мая се слага и хлебна сода,никога не съм го правила?
Хубава вечер и весела Коледа!
Роси,наистина е много пухена и мека и то е от содата и маята в комбинация.Опитай и няма да съжаляваш :)
ОтговорИзтриванеЕх, че пухкава е станала, Нелче! Чудничка, браво!
ОтговорИзтриванеЕхаа, много е апетитна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за вълшебни празници!
Благодаря ви момечета !
ОтговорИзтриванеЕх, че хубава питка! Аз не мога да ги опека хубаво и вече се отказах да меся.
ОтговорИзтриванеСпоред мен тайната е в бавното печене.
Изтриване