неделя, 4 март 2012 г.

Ориз с яйца ,почти като китайски



Много сполучливо ми се получи този път и ориза ,и яйцата.
До сега яйцата не успявах да направя и на половина от този им вид.
Начин на приготвяне:
Ориза се измива на течаща студена вода.
На котлона се слага подсолена вода да заври. Водата трябва да е достатъчно много за да си ври ориза спокойно.Добавя се ориза във врящата подсолена вода и се вари до омекване. Прецежда се с гевгир и се измива отново на течаща студена вода.Оставя се да се отцеди.
През това време се загрява олио в тиган с незалепващо покритие ,запържват се зеленчуците.Аз използвах сушени зеленчуци на ПИКАНТИНА,които добавих направо към ориза и пропуснах тази стъпка.
Идва ред на яйцето:
Предварително хубаво се разбива едно яйце със сол.Взема се с дървена лъжица и се изсипва на конец от лъжичката във силно сгорещеното олио.С дървена лопатка се подбутва за да се изпържи.Така се изпържва цялото яйце.Ако се получат по-големи парченца от яйцето,може да се нарежат с нож на по-малки.
Изваждат се яйцата с решетъчна лъжица.В същата мазнина се добавя ориза и се запържва за няколко минути при непрекъснато ,но умерено бъркане да му излезе водата.Добавя се към яйцата и зеленчуците .Разбърква се за равномерно разпределяне на зеленчуците и яйцата.

Днес нали е неделя ,спретнах и една питка с яйца и сирене:
Рецептата и начина на приготвяне на питката може да видите тук.
Днес ще завърша без торта.
Да ви е сладко и хубава нова седмица ,приятели!

17 коментара:

  1. Охх на това оризче каквото е хубаво и примамливо ,ако ми падне с питката ще свърши:)))
    Много вкусни неща си ни предложила Нели браво!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели,ориза ме изненада ...не съм приготвяла с яйца.Изглежда апетитно,ще пробвам!Благодаря за идеята!
    Питката е с невероятен загар!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Нели, интересна рецепта. Аз тук в китайски ресторант съм яла ориз с яйца, но не съм се замисляла да ги правя вкъщи. Сега може би ще опитам.

    Прегръдки и една прекрасна нова седмица, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябваше да го приготвя,защото тъкмо бях сготвила вечерята и моята принцеса се присети за ориз от китайския и вече няма на къде спретнах една бърза малка доза.
      Сега като се сетя винаги когато готвиш ,на бързо и не планувано, става много хубаво.

      Изтриване
  4. Ох, че вкусотии! Браво, Нели!

    ОтговорИзтриване
  5. Нелка,оризчето верно ти е станало разкошно!Питката-два пъти по-разкошно!Отлични са и двете предложения!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,ориза и на вид и на вкус е добър ,може да опитате.

      Изтриване
  6. Нели, записвам си рецептата. Много пъти съм се канила да направя подобен ориз, но нещо все отлагам. А много обичам.
    И питката ти е станала чудничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eли,надявам се да ви хареса,на нас и най -вече на детнето много му се хареса.Всъщност ,тя си го пожела:)

      Изтриване
  7. Мила Нели,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Нелка, честит 8 март! Желая ти много незабравими прекрасни мигове през днешния ден и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  9. Чести празник, Нели!
    С пожелание за много любов, щастие и усмивки.
    Чудесни творения.

    ОтговорИзтриване
  10. es un plato delicioso que me encanta ,augurios y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Нели,
    маркирах те в акцията “Show me your Coffeetable". Повече информация за това има тук http://vale-cooking-and-fun.blogspot.de/2012/03/anna-hat-gesagt-show-me-your.html
    Поздрави и приятен ден
    Валентина

    ОтговорИзтриване

Моля,пишете на кирилица!