сряда, 2 март 2011 г.

Солена палачинкова торта

Това е моята солена тортичка за заговезни ,която направих за кумовете ни миналата 2010 година ,ето и снимкта:


Тази година ще им направя пак по същата рецепта,защото много я харесаха на вкус,но декорацията ще е различна.Ще кача снимка на тортичката от тази година,сега описанието на рецептата:

  6 бр. палачинки
  200 г. колбас
за крема:
  150 г майонеза
  150 г сирене (настъргано)
  150 г заквасена сметана
за декорацията:
  1 бр. морков
  1/3 ч.ч. грах
  1 ч. л. сол
  3 бр. маслини (ситни, твърди)
  100 г топено сирене (твърдо)
  100 г твърд кашкавал 

Моркова и граха сварих в подсолена вода, докато омекнат за около10-15 минути. Оставих да се отцеждат  и  изстинат. Продуктите за крема  смесих и разбърках , за да се получи приблизително гладка смес. Колбаса  нарязах на ситни кубчета, разделих на приблизително две равни части. Всяка една палачинка се маже със соления крем и се налага следващата върху нея. Колбаса поръсих равномерно върху втората и четвъртата палачинка, когато вече е намазана със соления крем. Със соления крем се намазах и последната шеста палачинка.
Декориране:
 Настъргва се на ситно ренде кашкавала, така че да се разпредели равномерно по цялата торта и по стените й. Сварения морков  разрязах по дължина на две. Всяка половинка  нарязах на тънки филийки (полукръг) с дебелина 1-2 мм. От топеното сирене с малко остро ножче първо  оформих големите два цвята ,изрязах тънка лента с ширина около 1,5-2 см., така се изрязват общо четири - две по-дълги и две по-къси, после със същото въртеливо движение се изрязват и листенцата, с които се опасва цялата торта и цвета в центъра й. От една маслината с малко остро ножче се изрязват малките черни листенца, а другите се обелват, да се получи къдрава лентичка със ширина около 1 см.
Ето и снимка в разрез:

1 коментар:

  1. Много хубава украса на тортата, Ваня, поздравления!
    А солените торти са ми и любими :)

    ОтговорИзтриване

Моля,пишете на кирилица!