петък, 15 април 2011 г.

Торта с мерак от козунак

Името на тортата ,отново си има история:
Трябваше да направя торта на съпруга си (преди година)и отново никакви материали ,несигурност в рецептите,които бях намерила за марцепан Варна.И, какво какво ,ще си карам как си знам ,със сметаната и шприца:)
Трябваше да има торта,защото малката си знае,че има ли ражден ден има торта и се палят свещички.
Рожденната му дата е малко след Велигден и имах един останал козунак,поне знаех,че тортата ще е козуначена:)
Като резултат от обмислянето ми на желания и възможности ,като се захванах го докарах до тук:
Гледах ,гледах ,не я харесвам,много безцветно(нямам никакви бои),не си спомням как постигнах този светло розов цвят.Започнах да отварям шкафове,хладилника,чекмеджета -Да ми роди някаква идея главата.По едно време гледам един конфитюр от ягоди и той спаси положението.Няколко лъжици размекнах в микровълновата и с него запълних шприцованото сърце.Докато се ровех и като погледнах сърцето,защото пак нещо,не ми харесваше се сетих за какаовата закуска на детето,,нескуик,, топчета. И в крайна сметка се получи този резултат:
Получи се поне на вкус,ще ви напиша и рецептата,но първо да ви покажа и парченце от тортата,може пък да ви изкуша:)
Рецептата за тези ,които проявяват интерес:
1 бр. козунак
За белия крем:
200 г заквасена сметана
1-2 с.л. пудра захар
1 бр. белтък
За кафявия крем:
200 г заквасена сметана
1-2 с.л. пудра захар
1 бр. белтък
1 с.л. какао Нескуик 3 в 1 или (какао и захар)

Отрязва се капака на козунака, издълбава се до 1-1.5 см. дебелина на дъното и стената. Половината от трохите се смесват с белия крем, а другата половина с кафявия крем. Кремовете се бъркат с миксер. Получената бяла смес се излива и изравнява в издълбания козунак . След това се излива кафявата смес . Ако има още за доизпълване, се натрошава от капака на козунака.Покрива се с течната сметана, но не много твърдо разбита, а да остане по-мека,измазва се целия напълнен козунак. Намазват се хубаво и стените отвън, за да се напоят от сметаната. Декорира се по възможност, фантазия и настроение. Престоява в хладилник няколко часа, по-хубаво е да престои 24 часа ,а след 48 ч. е фантастична.

2 коментара:

  1. Привет, Нели!
    Аз чак днес попаднах на блога ти - и се радвам че се случи, защото тук е обещаващо вкусно и уютно!

    Ще те следя с интерес!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, личи си, че е правена с любов :))
    Парченцето е много изкусително. Тъкмо навреме даваш рецепта за козуначена торта!

    ОтговорИзтриване

Моля,пишете на кирилица!