сряда, 25 май 2011 г.

Домашно месена торта



за блатовете:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
3 бр. яйца
1/2 ч.ч. олио
щипка сол
около 1 кг брашно
смлени орехи и шоколад за поръсване на тортата
От изброените продукти се омесва много меко тесто и се разделя на 6 топки. Всяка от топките с много брашно се разточва на кръг с дебелина 5 мм, слагат се в суха тава върху хартия за печене (така с една тава се изпичат всички блатове, но може и в набрашнена тава), пече се в умерена фурна (не много силна, изпичат се бързо, за около 5-6 минути).Вече изтиналите блатове се слепват с вряло крем нишесте по избор или домашен крем.
-пояснения за крем нишесте:
Първо се вари едното крем нишесте и докато е вряло, с него се слепват блатовете на тортата, нанася се обилно, така че да стигне за слепване и на третия блат. Вари се второто нишесте и се досглобява тортата. Настъргва се шоколада, поръсват се орехите и се прибира в хладилник. Добре е да престои поне един ден преди консумиране.
Тази торта направих за свекърва си преди година с крем нишесте.

Тортата на следващата снимка направих днес,за вкъщи без повод ,но слепих с домашен крем
по рецепта на Maria Miteva-Christou ,може да видите тук:
http://www.mycookingbookblog.com/?p=2023#comment-19066

1.500 мл. прясно мляко
300 гр. захар
4 белтъка
4 жълтъка
7-8 с.л. с куп брашно
150 мл. прясно мляко или вода – за разтваряне на брашното

1 коментар:

  1. Delicios!...ceva in genul asta am si reteta de foi dar alte cantitati...si ies fragede si bune.
    Imi place mult! O seara buna!

    ОтговорИзтриване

Моля,пишете на кирилица!